Ameerika õunapirukas

Koostis:
Tainas:
300 g nisujahu (ca 5,5 dl)
1 sl (demerara) suhkrut
1 tl soola
200 g külma võid
4 sl külma vett

Täidis:
700 g hapukamat sorti õuna
3 sl kartulijahu
100 g suhkrut (veidi üle 1 dl)
0.25 tl kardemoni
0.25 tl riivitud muskaatpähklit
1 tl jahvatatud kaneeli
1 tl vanillisuhkrut
2 sl konjakit või brändit
natuke rummirosinaid

Määrimiseks:
1 lahtiklopitud muna

Valmistamine:
Valmista esmalt tainas. Sega köögikombainis jahu, sool ja suhkur, siis lisa külm või ning töötle köögikombainiga peeneks ühtlaseks puruks. Lisa u 4 sl külma vett ning sega veel korra. (Väldi taina ületöötlemist köögikombainis, sest siis saad kõva pirukataina!) Võta tainas köögikombainist välja ning sõtku ühtlaseks palliks. Jaota kaheks(suhtega 60/40), suru mõlemad tainaportsud lamedaks kettaks ning pane 30 minutiks külmkappi tahenema.
Samal ajal koori õunad, eemalda südamikud ning lõika tükkideks (või lihtsalt viiludeks).
Sega suures kausis jahu, suhkur, kardemon, kaneel, vanillsuhkur ja muskaatpähkel. Lisa õunaviilud, rosinad ja sega läbi, siis nirista peale brändi või konjak ja sega uuesti läbi.
Rulli tainakettad õhukeseks ja umbes 28 cm läbimõõduga. Aseta üks tainaketas 24 cm koogivormi põhja ja servadele.
Kalla õunaviilud taignale. Aseta peale teine tainaketas.
Suru servad tugevasti kinni, soovi korral kaunista pealmine tainakiht lehekeste vm tainast lõigatud kujunditega.
Pintselda pirukas pealt munaga ning küpseta 180-kraadises ahjus umbes 40 minutit, kuni õunad on pehmed ja pirukas pealt kuldne.
Lase enne serveerimist veidi jahtuda. 


Kommentaarid:
Väga hea pirukas :) mmmm... 

Comments