Toscakattega tikrikook vanillikastmega

Põhi:
150g margariini
3 muna
2dl suhkrut
3dl nisujahu
200g tikreid

Toscakate:
100g margariini
1dl suhkrut
2sl piima
2sl nisujahu
100g mandli-laaste

Vanillikaste:
2 dl Piim
2 dl Rõõsk koor 35%
1 tk Vanillikaun
2 tl Vanill- või vanilliinsuhkur
4 tk Munakollane
50 g Suhkur

Valmistamine:
Munad vahustada suhkruga, lisada sulatatud margariin ja jahu ning segada ühtlaseks. Lisada tainasse tikrid. Laotada tainas ümarasse 24cm läbimõõduga koogivormi ja küpsetada 200 kraadi juures 20 minutit. Katteks sulatada kastrulis margariin, lisada suhkur, jahu ja piim. Kuumutada segades, kuni segu pakseneb. Tõsta pliidilt. Segada hulka mandlilaastud ja laotada kate koogile. Küpsetada veel u 15 minutit, kuni kate on mõnusalt krõbe.

Vanillikaste:
Ühenda kastrulis piim ja rõõsk koor. Poolita vanillikaun ning kraabi selle seemned piima hulka, viska sisse ka vanillikaunapoolikud. Kuumuta keemiseni ning jäta piim veel 5 minutiks maitsestuma. Sega munakollaseid suhkruga senikaua, kuni suhkrukristalle pole enam tunda. Ühenda piim munavahuga – selleks on lihtsam munakreem enne sama piimaga vedelamaks teha – ning alusta segu kuumutamist. Selleks liiguta vaikselt, ent pidavalt piima sees visplit või puulusikat ning jälgi, et segu ei läheks keema. Kaste on valmis, kui pinnalt hakkab vaht kaduma, segu pakseneb pisut ning on nii kuum, et ei tahaks oma näppugi sinna sisse panna. Liigsel kuumusel ehk keema minemisel tekivad kastmesse hüübinud munatükid, seepärast jahuta sobiva konsistentsiga kaste kiiresti – näiteks tõsta kastrul jääkülma vette. Sega läbi ja serveeri täiesti jahtunult.

Kommentaarid:
Soojalt parim. Kindasti teeb veel.

Comments