Punasesõstrakook beseekattega

Põhi:
150 g jahu (sellest 1/3 võib olla täisterajahu)
40 g kiirkaerahelbeid
125 g võid
2 sl suhkrut
2 sl vett

Täidis:
250 g hapukoort
2-3 dl punaseid sõstraid (tooreid või külmutatuid)
4 sl suhkrut (maitse järgi)
1 tl naturaalset vaniljesuhkrut
2 sl maisitärklist

Besee:
3 munavalget
90 g tuhksuhkrut

Valmistamine:
Põhja tegemiseks võta hästi külm või ja kaerahelbed ning jahu, lisa suhkur ja haki segamini. Lisa 2 spl külma vett ja töötle kiiresti tainaks (parem on seda teha mingi abistava masinandusega, sest käed on soojad). Rulli tainas küpsetuspaberile lahtikäivast vormist natuke suuremaks rattaks. Kummuta tainas küpsetuspaberiga kaetud vormi, säti ääred ilusaks ja pane vorm vähemalt pooleks tunniks külmikusse. Võib ka enne külmas hoida ja hiljem rullida. Peamine, et tainas toatemperatuuril ei seisaks, nii tuleb muredam.
Soojenda ahi 200 kraadini. Toesta põhja ääred fooliumiga, et need alla ei kukuks,  torgi kahvliga põhi läbi ja küpseta paljast põhja 10 minutit. Eemalda foolium.
Sega puhastatud marjad tärklise, suhkru ja hapukoorega, laota segu põhjale. Küpseta 9-10 minutit 200-kraadises ahjus.

Vahusta toasoojad munavalged aeglaselt tugevaks valgeks vahuks ja lisa vahustamist jätkates vähehaaval tuhksuhkur. Vahusta kuni vaht on kõva ja siidine. Laota vaht auravkuumale täidisele nii, et see on kontaktis kogu piruka äärega. Vastasel korral tõmbub küpsev besee äärest eemale. Kattes beseega kuuma täidist, küpseb besee alt ja pealt ühtlaselt.
Küpseta kooki 175 kraadi juures veel 15-20 minutit, kuni besee on beež ja pealt krõbe. Lase koogil lahtise uksega ahjus jahtuda.
Kui tahad pisarakooki (higistavat beseed, millel suhkur seest välja tuleb), siis laota besee külmale täidisele, küpseta vast kõrgemal temperatuuril ja lühemat aega. Pisaraid põhjustab kuuldavasti ka suur temperatuurimuutus - st. koogi ahjust otse jahedasse kohta tõstmine võib ka mõjuda.
Serveeri jahtunult.

Kommentaarid:
Kasutasin pohli ja mustsõstraid. Täitsa hää.

Comments