Umbes 275tk (5 restitäit)
Tainas:
1 kilo head jahu (heledat nisujahu)
1/2 liiter keefiri (või hapupiima)
1 muna
1/2 spl oliiviõli
näpuotsaga soola
Täidis:
umbes 700 g segahakkliha
2 sibulat
2 küüslauguküünt
musta pipart
soola
Valmistamine:
Haki sibul ja küüslauk hästi peenikeseks (nt köögikombainiga) ja sega käte abil hakklihast ning sibulast-küüslaugust ühtlane mass. Maitsesta üsna tugevalt peenikese soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Jäta täidisekauss külmikusse maitsestuma.
Kalla enamus jahust lauale hunnikusse, vajuta jahukuhja lohk ja lisa sinna keefir, munad ja näpuotsaga soola. Tõsta jahu kord-korralt väljast sissepoole ja sõtku kuni tainas hakkab käe küjest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde (alguses ära pane kogu retsepti jahukogust). Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliiviõli ja sõtku ühtlaselt tainasse. Keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma (see parandab rullitavust). Tainas peab tulema pehme ja kergesti rullitav.
Võta tainast kaks pisemat tükki ja rulli kaks pelmeenivormist natuke suuremat ratast.
Puista pelmeenivorm jahuga koralikult!!! üle ja pane üks tainaratas vormile. Vajuta sõrmeotsa või sõrmenukiga vormi õõnsuste kohale väiksed lohud.
Tõsta märja käega lohkudesse teelusikatäis täidist ja kata vorm teise tainarattaga.
Hakka ettevaatlikult tainarulliga üle vormi rullima, kuni oled pelmeenid üksteise küljest lahti lõiganud.
Nüüd kummuta vorm tagurpidi ja suru õrnalt pelmeenid vormist välja, kergelt jahusele pinnale. Kui see ei taha hästi õnnestuda, siis kas ununes vorm jahuga üle raputamata või sai täidist liiga palju. Korda rullimist ja täitmist kuni tainast ja täidist jätkub.
Külmutamiseks lao pelmeenid ühe kihina külmutusalusele või jääkuubikurestidesse ja pane sügavkülma. Külmunud pelmeenid võid pakkida kottidesse või karpidesse, aga külmutamine peaks kleepumise vältimiseks toimuma ühes kihis.
Kommentaarid:
Kasutasin plastmassist pelmeeni vormi(55tk). Tainas sai liiga sitke-kõva, kuigi ei pannud kõike jahu ära. Järgmine kord tuleb vähem jahu panna alguses ja vajadusel siis juurde lisada. Raske oli rullida, ikka mehist jõudu oli vaja. Pärast olin omadega ikka päris läbi :) Ja tegin 800g hakklihaga, aga täidist jäi üle.
Osad pelmeenid läksid sügavkülma, osad keetsin. Pelmeenid olid head.
Tainas:
1 kilo head jahu (heledat nisujahu)
1/2 liiter keefiri (või hapupiima)
1 muna
1/2 spl oliiviõli
näpuotsaga soola
Täidis:
umbes 700 g segahakkliha
2 sibulat
2 küüslauguküünt
musta pipart
soola
Valmistamine:
Haki sibul ja küüslauk hästi peenikeseks (nt köögikombainiga) ja sega käte abil hakklihast ning sibulast-küüslaugust ühtlane mass. Maitsesta üsna tugevalt peenikese soola ja värskelt jahvatatud musta pipraga. Jäta täidisekauss külmikusse maitsestuma.
Kalla enamus jahust lauale hunnikusse, vajuta jahukuhja lohk ja lisa sinna keefir, munad ja näpuotsaga soola. Tõsta jahu kord-korralt väljast sissepoole ja sõtku kuni tainas hakkab käe küjest lahti lööma. Vajadusel võta jahu juurde (alguses ära pane kogu retsepti jahukogust). Kui tainas hakkab käe küljest lahti lööma, lisa oliiviõli ja sõtku ühtlaselt tainasse. Keera tainas toidukilesse või pane niiske rätikuga kaetud kaussi ja jäta pooleks tunniks seisma (see parandab rullitavust). Tainas peab tulema pehme ja kergesti rullitav.
Võta tainast kaks pisemat tükki ja rulli kaks pelmeenivormist natuke suuremat ratast.
Puista pelmeenivorm jahuga koralikult!!! üle ja pane üks tainaratas vormile. Vajuta sõrmeotsa või sõrmenukiga vormi õõnsuste kohale väiksed lohud.
Tõsta märja käega lohkudesse teelusikatäis täidist ja kata vorm teise tainarattaga.
Hakka ettevaatlikult tainarulliga üle vormi rullima, kuni oled pelmeenid üksteise küljest lahti lõiganud.
Nüüd kummuta vorm tagurpidi ja suru õrnalt pelmeenid vormist välja, kergelt jahusele pinnale. Kui see ei taha hästi õnnestuda, siis kas ununes vorm jahuga üle raputamata või sai täidist liiga palju. Korda rullimist ja täitmist kuni tainast ja täidist jätkub.
Külmutamiseks lao pelmeenid ühe kihina külmutusalusele või jääkuubikurestidesse ja pane sügavkülma. Külmunud pelmeenid võid pakkida kottidesse või karpidesse, aga külmutamine peaks kleepumise vältimiseks toimuma ühes kihis.
Kommentaarid:
Kasutasin plastmassist pelmeeni vormi(55tk). Tainas sai liiga sitke-kõva, kuigi ei pannud kõike jahu ära. Järgmine kord tuleb vähem jahu panna alguses ja vajadusel siis juurde lisada. Raske oli rullida, ikka mehist jõudu oli vaja. Pärast olin omadega ikka päris läbi :) Ja tegin 800g hakklihaga, aga täidist jäi üle.
Osad pelmeenid läksid sügavkülma, osad keetsin. Pelmeenid olid head.
Comments
Post a Comment