Rukkileib

Tegin oma esimesed kaks pätsi (ei olnud keeksivorme) leiba nii:
Panin klaasist kaussi:
  • 1 dl juuretist
  • 1 l leiget vett
  • 5 dl rukkijahu
Segasin selle kördiks kokku, katsin pealt toidukilega ja jätsin ööseks kööki(sooja kohta tahab) 12-13 tunniks hapnema. Hommikul võtsin 1dl juuretist järgmiseks korraks ja panin külmkappi.
Kördile lisasin juurde:
6 triiki tl soola
1,5dl suhkrut
3tl köömneid
16dl rukkijahu

Segasin hoolega. Jahu panin tunde järgi, kuna tainast pidi saama pätsid ahjuplaadile vormida. Kui tainas tundus ok, vormisin kaks pätsi küpsetuspaberiga ahjuplaadile. Märjad käed, siis ei jää kinni tainas. Silusin siledaks. Leivad nägid välja enne kerkimist nii:



Panin sooja kohta kerkima 2-3 tunniks rätiku alla. Ahi 200 kraadipeale. Oi, leivad kerkisid peaaegu terve ahjuplaadi täis :D:D  Leivad ahju. Ahjus olid sellised:


45 min pärast võtsin välja, kastsin pealt veega, panin hõbepaberi peale, et ära ei kõrbeks liiga ja tagasi ahju. 45 min pärast arvasin, et on valmis. Kokku siis 1,5h küpsesid. Võtsin välja, kastsin veega pealt.
Ühe leiva mässisin niiskesse rätikusse ja panin kilekotti. Teise niisama rätiku alla jahtuma. Leivad meenutasid suuri lamedaid pätse :D Pealt olid ka pragunenud, aga noh esimene leivategu alles.
1h jahtunud, kiusatus suur lahti lõigata, lõikasin viilu. Mmmmmm kui hea, soe :D:D Lapsepõlv tuli meelde, kui Leiburis sai sooja leiba ostetud ja kohe söödud. Leib oli natuke liiga soe lõikamiseks, nätske veel, aga ikkagi hääää. Oma tehtud leib, mmm....ja ongi peaaegu pool leiba läinud. uhh..

Kommentaarid:
Järgmine kord paneks köömneid rohkem ja suhkrut nati vähem, nii 1dl ehk. Ja eks kunagi proovib sisse panna kõiksugu asju: rosinaid, seemneid jne...

Netist leiab veel mustmiljon õpetust ja soovitust leivategemiseks.



Vormis küpsetatud leib:



Comments