Võiroosid

Eelkergitustainas:
0,5 l piima
400 g jahu
50 g pärmi
1,5 dl suhkrut

Valmistamine:
Piim lasta käesoojaks, lisada suhkruga segatud pärm ja 400 g jahu. Segada lusikaga läbi ja jätta kaanega kaetult 20 minutiks sooja kohta seisma.

Peale 20 minutit kergitust lisada:
450 g jahu
2 muna
1 dl õli
2 tl soola

Taigna vahele:
200g võid
soola näpuotsaga

Valmistamine:
Peale 20 minutit eelkergitust lisa tainale lahtiklopitud muna, õli ja 450 g jahu ning sool. Võta peale esimest taina kerkima panemist kohe muna ja õli sooja ruumi soojenema. Sega tainas mikseri taignakonksudega korralikult läbi kuni hakkab kausi keskele kokku lööma.
Tainas jätta sooja kohta kerkima, kas kaane või toidukilega kaetult. Kergitasin tainast peaaegu 1,5 tundi, peab olema kerkinud vähemalt topeltkoguseks.

Kerkinud tainas panna jahusele lauale ja rullida laiali. Jagada mõttes tainas kolmeks ja määrida 2/3 ulatuses pehme võiga.
Nüüd pakkida tainas kolmeks kokku selliselt, et ilma võita osa tõstetakse ühe võiga osa peale ja teine võiga määritud osa tõstetakse eelmiste peale. Nüüd rullida tainas uuesti ristküliku kujuliseks ja pakkida jälle kolmeks kokku. Katta toidukilega japanna u 1 tunniks külmkappi. Kapist võttes oli tainas vot selline, paisunud:


Kui võiroosi tainas on 1 tund seisnud, tuleks see rullida lahti ja määrida teistkordselt 2/3 ulatuses pehme- või sulavõiga, riputada peale soola soovikorral, kui soolasemat saia soovi saada, pakkida samamoodi kolmeks kokku nagu esimesel korral ja panna veel tunniks ajaks külmkappi.

Tainas rullida ristkülikukujuliseks, mitte väga õhukeseks, nii 1 cm ehk. Ja lõigata ruudud u 8x8cm. Igal ruudul tõsta nurgad keskele kokku ja suruda kinni, kuid neid ei tohi panna üksteise peale, vaid üksteise kõrvale. Asetada küpsetuspaberiga kaetud ahjuplaadile, määrida lahtiklopitud munaga ja lasta pannil kerkida.


Küpsetada 250 kraadises ahjus u 13 min ehk kui saiad ilusasti pruunid.

Kommentaarid:
Originaaltegu ja pikem jutt siin Sille blogis.
Sain kolm plaaditäit saiu e u30 tükki. Need roosid, mida ei vajutanud keskelt korralikult kokku tulid lahti küpsedes :P ehk peab ikka väga korralikult vajutama. Natuke ootasin saiakestest rohkem. Ehk magedad tulid, võiks lasua moosiga süüa, on rohkem maitset :) Viimasele plaaditäiele riputasin kõige peale soola tsipa ja need olid juba täitsa maitsvad. Vb asi ka selles, et esimest korda tegin ja ei osanud hästi. :P


Comments